RSS Feed

KIMBAP – 김밥

Posted on

Hari ni rajin pula nak buat kimbap…actually bahan2nya mudah je tu yang cuba bt…hehehe

image

Ini bahan2 yang digunakan…
1. Beras pulut (1gelas)
2. Beras biasa (1/2 gelas)
3. Seaweed ( guna yg berperisa spya sdp..hehe..suggestion hot&spicy bigbang taokaenoi )
4. 3 biji telur ( goreng dadar )
5. Carrot
6. Timun
7. Crab stick
*boleh juga pkai sosej, color inti lg menarik*

image

Hiris la ikut kesesuaian masing2…yang ni hirisan rsanya tlampau tebal…hehehe..ape yg aku buat, saute jap bahan2 ni….bagi die lembek skit..senang nak potong n makan..hihu

Masak beras dan campurkan sikit minyak makan supaya beras nmpk cantik berkilat dan tidak terlalu sticky…nnt senang nak ratakan atas seaweed.

image

Ha!! Ini agak salah yer…sebab sepatutnya nasi tu takyah menyeluruh atas seaweed…letak dlm 3/4 jer…hiksss… Mat tu pn actually bkn mat khas tuk roll kimbap..hahaha..tp die bambu, so bleh guna….

image

Tadaaaa~~~~ da siap!!! Bleh makan da..kekeke…garnish ar ngan sesame seed…^^

image

Ni close up sket…xde la perfect tp bolehlaaaa…. Tuk 1st timer..hihi… Nak bt lg nnt…. ^^v

Advertisements

4 responses »

  1. yg kanan tu crab filament stick kan? tak tulis punggg~ kkkk nak try lah!! XD

    Reply
  2. unnir. y u link my blog to the 3rd page? lulz |D

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: