RSS Feed

Easy Cupcakes..

Posted on

Wah! Da mcm blog masakan lak…..hehehe…xde, Just nak share cmne bt cupcake yg simple… Msa buat tadik, takde lak amik gmbr bahan2nya…hehehe…. Kang tgk resipi bleh la byg2kn cmne bahan2….mudah jer..

Bahan2

1. 100 g tepung naik sendiri ( kalau nak pki tepung biasa pn boleh cuma tmbh sudu teh bikarbonat

2. 2 biji telur

3. 100 g butter ( Pakai minyak masak pun boleh )

4. 60 g – 80 g gula castor ( yg ni aku main agak jer sbb xnak manis sgt )

5. 1/2 sudu makan esen vanilla

6. Serbuk milo ( letak skit kt dlm adunan dan boleh sprinkle atas cupcakes bila da sejuk )

Mix butter dan gula castor – beat Dah sebati tu, masukkan telur satu persatu Lepas tu masukkan tepung dan esen vanilla.. Da rata bolehlah masukkan dlm loyang atau papercup.

Panaskan oven dlu150° dlm masa 10 minit… Masukkan cupcake dan bakar dlm 18-20 minit ( yang ni actually bergantung kpda oven masing2..sbb suhu setiap oven lain2. Sentiasa tgk la bila cupcakes da kembang or dan tukar kaler jadik brown2 sket.

**msa membakar tu, dah smpi separuh masak ( 9 – 10 minit ) pusing loyang supaya nnti die masak/kembang evenly..

**nak tau cupcake da masak, sentuh cupcake tu..if die bounce back then da masak da tu..hehe… Klu atas cupcake keras, tu maknanya cupcake overcook. Biarkan sejuk pastu leh la hias…. Tadi malas nak buat frosting so sprinkle milo je kat atas… Leh juga sprinkle icing sugar… Jadi la cupcake snow gittew….

image

Sorry la paper cup camtu..hehe…baking tin telampau kecik n paper cup telampau besar..haha.. Leh je beli cup yg takyah nak pki baking tin. .senang..

image

Finish product!! Actually texture nie lebih kurang cam mufin sbb baking tin kecik tu…die xde ruang nak kembang… Boleh la cuba…… Happy baking… ^^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: